Pelgrims moeten Nederlands College in Rome redden

img00Hilversum (ANP) 14 september 2005 -
Pelgrims kunnen in de toekomst een kamer huren in het Pauselijk Nederlands College in Rome. De statige villa van de Nederlandse bisschoppen op de Aventijn wordt binnenkort zo verbouwd dat de twee bovenste verdiepingen verhuurd kunnen worden aan religieuze toeristen. De huur moet de kosten drukken van het verblijf van studerende priesters in het huis.


(foto: Katholiek Nederland)

Kost te veel geld

“Het is natuurlijk een enorm huis en het onderhoud kost veel geld, te veel geld", zegt rector Jan Heeffer. “Het College kost jaarlijks ongeveer 150.000 tot 200.000 euro en dat kunnen de bisschoppen niet meer opbrengen." Dus wordt er naar andere inkomsten gezocht.

Ontslagen

Heeffer heeft ook al moeten bezuinigen. Vier werknemers kwamen op straat te staan, onder wie de secretaris, die na 23 jaar dienst werd ontslagen. Ook voor de zusters die de dagelijkse huishoudelijke taken in het College verzorgden, is geen plaats meer. De twaalf priesterstudenten, onder wie drie Nederlanders, moesten elders onderdak zoeken.

Anti-kraak

Het college is ontruimd, maar Heeffer blijft niet alleen achter: “Nee, er blijven nog twee jongens hier wonen, onder wie een priesterstudent. Die moeten ervoor zorgen dat het pand niet gekraakt wordt, zeg maar", lacht hij. “En gelukkig komt er nog iemand koken en de was doen."

Verbouwing

De verbouwing begint binnen een maand. “Het college is al 75 jaar oud en dat zie je ook", zegt Heeffer. “De kamers boven moeten bij de tijd gebracht worden. Iedere kamer krijgt een toilet en douche, zodat we hem met goed fatsoen kunnen verhuren aan pelgrims. De benedenverdieping blijft dan beschikbaar voor priesterstudenten."

Bisschoppen huisbazen

Wie voor de huur in aanmerking komt en hoe de toekomst van het college er precies uitziet, weet Heeffer niet: “Dat moet u maar aan de bisschoppen vragen, hoor. Dat zijn per slot van rekening onze huisbazen."

 

Afdrukken E-mail