28ste Zondag door het jaar

Zondag 14 october 2007

"Alle wegen leiden naar Roma…”
Alle wegen leiden naar Amor

img0ROME (Redactie) 14 october 2007 - Onze gewone zondagsviering kreeg vandaag een internationale toets door de aanwezigheid van de bisschop van Stockholm, Mgr. Anders Arborelius. Hij verbleef enkele dagen in Rome met het bestuur van een stichting, waarin ook Mgr. Van Luyn, bisschop van Rotterdam, zetelt. Een aantal priesters uit Duitsland en Zweden vergezelde hem. Dat resulteerde in voorbeden in het Nederlands, Duits en Zweeds. Mgr. Arborelius sprak een homilie uit, die hij niet van het blad aflas. De lezers van onze site moeten het dus met een samenvatting doen. We sturen echter een proficiat aan de bisschop, want hij spreekt meer dan behoorlijk Nederlands.

Vooraf

Fijn om zoveel mensen te zien in de Friezenkerk: de vaste kern van parochianen, groepen van De Jong-Intra en Drie Tours, en een aantal studenten van het Gymnasium Beckvliet in Sint Michielsgestel hebben praktisch alle zitplaatsen in beslag genomen. En terecht, want het was vandaag een internationale viering: de voorganger, bisschop Anders Arborelius, komt uit Zweden, een concelebrant, Dr. Johannes Neuhardt, uit Oostenrijk.
Het is dus echt waar dat alle wegen naar Roma leiden. In deze stad ontdek je overal de sporen van het meer dan tweeduizendjarige bestaan van het christendom, je ontmoet Petrus en Maria op elke straathoek. Roma is het centrum van een heel bijzonder verhaal, waar de liefde, Amor, de hoofdrol speelt..

Mgr. Anders Arborelius (links) en pastoor Theo Blokland (Noordwijk) lid van bestuur stichting "Pour les autres"

De Viering

Celebrant: Mgr. Anders Arborelius
Intrede
Opening
Dienst van het Woord
Eerste lezing: 2 Kon.5,14-17; Inez Meijneke, (Rosmalen)
Psalm tussen de lezingen: "Alle einde der aarde aanschouwen...
Tweede lezing: 2 Tim.2,8-13; Lian Konings, Esch (N-Br)

Evangelie

Lucas 17,11-19

Homilie

Onwankelbare trouw

“De lezingen van vandaag spreken over Gods onwankelbare trouw ten opzichte van zijn volk, dus ook ten opzichte van ons. Ook als wij andere wegen gaan, verdwalen in een woestijn, als wij afdwalen van onze roeping ons door God toegedacht – ook dan blijft Hij met zijn oneindige liefde bij ons en blijft ons telkens weer trouw.

Elke mens draagt wel een aantal verwondingen met zich mee, soms naar lichaam, meestal naar ziel. Deze wonden hoeven ons niet van God af te houden. Integendeel, ook als we ons ver van Hem voelen, is Hij altijd bereid, altijd aanwezig om ons weer op te vangen, en ons met zijn genezend woord op de rechte weg te brengen.

Velen van ons kwamen naar Rome als toeristen, ook vele niet-christenen en vele niet-katholieken. Waarom bezit Rome toch zo’n aantrekkingskracht? Is het niet omdat we hier op de een of andere manier iets voelen van onze verwondingen, en meer nog: van de onwankelbaarheid van Gods trouw en liefde? We komen hier bijna op elke straathoek Petrus en Maria tegen. Twee vrienden van Jezus, die ons bijstaan en voorgaan in de houding tot Jezus en tot God voert. We gaan naar de audientie of de zondagse zegen van de Paus en we voelen iets van de trouw Gods die de eeuwen trotseert. En we zien de vele kapelletjes, schilderingen, beelden van Maria, die ons hier in bijna elke straat naar haar Zoon verwijst, het Teken bij uitstek van Gods onwankelbare trouw.

En tenslotte, als je de naam “Roma” omkeert, lees je: Amor, liefde. In de naam zelf zit al de verwijzing. Keren wij ons opnieuw tot God, die ons in zijn Liefde op wil nemen.”

Credo

Voorbeden