Marcel Chappin benoemd tot vice-prefect

"Nederlander op hoge Vaticaanse post…”
Marcel Chappin benoemd tot vice-prefect

img0ROME (Redactie) 29 september 2007 - De paus heeft de Nederlandse jezuïet en kerkhistoricus Marcel Chappin benoemd tot vice-prefect van het ’geheim’ Vaticaans Archief. Dat heeft het Vaticaan vandaag bekend gemaakt. Prof. dr. Chappin was tot op heden beheerder van het Historisch Archief van de Sectie Relaties met de Staten van het Staatssecretariaat van de Heilige Stoel.

Nederlander benoemd op hoge post in Vaticaan

Hilversum (Van onze redactie RKK) 29 september 2007 -

De paus heeft de Nederlandse jezuïet en kerkhistoricus Marcel Chappin benoemd tot vice-prefect van het 'geheim' Vaticaans Archief. Dat heeft het Vaticaan vandaag bekend gemaakt. Prof. dr. Chappin was tot op heden beheerder van het Historisch Archief van de Sectie Relaties met de Staten van het Staatssecretariaat van de Heilige Stoel.

Geheim

De Latijnse naam van het instituut waar pater Chappin nu gaat werken is Archivum Secretum Apostolicum Vaticanum. Lange tijd is gedacht dat dit archief geheim was en niet voor buitenstaanders toegankelijk. Het woord secretum waarmee het Archief aangeduid wordt, betekent hier echter 'privé' en niet zozeer 'geheim'. Het Vaticaans Archief is dus het privé-archief van de pausen.

Website

Sinds vorig jaar is het Vaticaans Archief in zes talen op internet ontsloten. Op de website asv.vatican.va zijn afbeeldingen van unieke documenten te vinden. Het gaat om bijvoorbeeld pauselijke bullen met bijzondere middeleeuwse zegels. Het Vaticaan beoogt met de site het gebruik van originele documenten terug te dringen, opdat ze beter kunnen worden geconserveerd.

Hoogleraar

Chappin, geboren in 1943 in Nijmegen, is hoogleraar kerkgeschiedenis aan de Pauselijke Gregoriana Universiteit, waar hij ook woonachtig is. Tevens is hij beheerder van het archief van deze door de jezuïetenorde bestuurde universiteit. Als priester assisteerde Chappin geregeld in de Kerk der Friezen in Rome en in de jezuïetenparochie in Queens, New York.