Broederschap van de Sangers uit Mook

De oudst bekende geschreven bron ’een oprichtingsboek’ van de Broederschap van de Sangers uit Mook stamt uit 1743. In 1788 was de broederschap bijna te ziele, maar uiteindelijk werd een gestage neergang van het aantal leden omgezet in een opwaartse richting. Waarschijnlijk was dat te danken aan een versoepeling van de regels o.a. betreffende de viering van het Sint Caeciliafeest op 22 november met een verschuiving van de eindtijd van 22.00 naar 23.00 uur.
Bovendien werd aan de Sangers een hemelse beloning in het vooruitzicht gesteld.
En kennelijk werkt die belofte nog steeds, want de broederschap van de Sangers uit Mook is een, momenteel, uit 19 leden bestaand Gregoriaans koor, dat de eucharistievieringen in de parochiekerk van Sint Antonius Abt te Mook opluistert.
De huidige dirigent, Wil Wijers, staat al sinds 1979 voor het koor.
Een aantal keren per jaar met Kerstmis, Pasen, Hemelvaartsdag en Pinksteren worden tijdens de eucharistievieringen de gezangen samen ten gehore gebracht met het dameskoor ‘Con Amore’ uit Mook.
Regelmatig worden gregoriaanse gastoptredens verzorgd tijdens eucharistievieringen in parochies in de buurt van Mook.
In 2001 was de Broederschap al eens in de Kerk der Friezen

Het motto van het koor luidt ‘Qui bene cantat, bis orat’’ ofwel vrij vertaald ‘Goede muziek brengen is eigenlijk dubbel bidden’.

Chris Visscher