Mozaïek “DE WONDERBARE VISVANGST” VAN HARRY TRIENES

Begin 2012 stierf de Limburgse kunstenaar Harrie Trienes op 92-jarige leeftijd.
Hij heeft in zijn lange kunstenaarslevens vooral religieuze kunst gemaakt, die terecht is gekomen tot in Amerika toe.

wonderbarevisvangst450Bekend was hij om zijn keramische kerstgroepen.  De Kerstgroep, die in de kersttijd van 1991 voor het eerst in de Friezenkerk stond opgesteld en was geschonken door Mevr. Houtzager uit Utrecht, is van zijn hand. Het zijn beeldjes van klei en geëngobeerd (gekleurd).
Komende Kersttijd zullen de beeldjes weer worden opgesteld. Opnieuw zal in de viering van de Kerstsamenzang een van de kinderen het kindje in de kribbe leggen.
Heel gelukkig was de kunstenaar dat zijn groep in Rome terecht is gekomen.
Indertijd stond de kerstgroep van de Friezenkerk zelfs op de officiële PTT-kerstkaart!

Veel van zijn kunst is terecht gekomen in het Keramiek Museum De Tiendschuur te Tegelen.

Dhr.Trienes

Op bijgevoegde foto ziet u de kunstenaar kort voor zijn overlijden in dit Museum bij enkele van zijn kunstwerken.

Na zijn overlijden zocht zijn zoon Jean Trienes een bestemming voor het mozaïek:   "de Wonderbare Visvangst."
Het is 120 bij 160 cm, gemaakt van steentjes van geglazuurde klei in levendige kleurschakeringen.
Hij berichtte ons, dat hij het aan de Friezenkerk wilde schenken.
Het bestuur heeft niet lang hoeven na te denken het geschenk te aanvaarden.
Het mozaïek drukt de hoop uit van de Friezenkerk en de kerk in Nederland, waar helaas zoveel kerken moeten sluiten,
dat de netten weer vol worden van een overvloed aan vis !

Mozaiek wonderbarevisvangst Img 7633
Inmiddels heeft het mozaïek in de kerk zijn plaats gevonden.
Het hangt in het trappenhuis dat voert naar de Titus Brandsmazaal.

Alle dank gaat uit naar Dhr. Jean Trienes, die dit werk van zijn vader aan de Friezenkerk heeft gegund.