Bidden

Het leven van iedere mens is mooi, maar soms ook ingewikkeld. We ontmoeten allemaal mensen die min of meer tegenover ons staan. Het is niet mogelijk die te ontwijken. In relatie met veel mensen groeien we. Dan vullen we elkaar aan, maken elkaar sterker. In sommige relaties werken mensen zonder het per se te willen negatief op elkaar in. Dit kan leiden tot strijd, tot wrok, tot haat. Het gebed kan in zo’n situatie twee kanten op gaan. Het kan een klaagzang worden. De mens gaat aan God uitleggen hoe verschrikkelijk sommige mensen zijn en hoe een groot onrecht ze hem aandoen. In de heilige Schrift vindt men veel klaagpsalmen. Mensen kunnen niet anders dan het op die wijze bij God neerleggen. Anderzijds kan men, dikwijls in aansluiting erop, groeien naar een gebed van verzoening. Bidden maakt anders. Rijpere mensen zullen begrijpen dat de ene pool de andere oproept. Men kan er begrip voor krijgen dat men in de ander vijandige reacties oproept. Men gaat inzien dat men niet altijd even gelukkig uitdrukking geeft aan standpunten. Men begrijpt dat men mensen pijn doet. Dan komt er een moment dat men niet langer klaagt, maar dat men bidt voor de ander. Jezus leert te bidden voor je vijanden. Geen verzet, maar gebed. Dat lost niet altijd alle menselijke gevoeligheden op, maar het kan wel tot echte verzoening brengen. Het kan helpen om vuriger voor vijanden te bidden wanneer men zichzelf bewust is dat men zelf ook oorzaak kan zijn of geweest kan zijn van haat en wrok. Dat maakt nederig. Dat doet vergevingsgezindheid groeien. In het Onze Vader, het gebed dat alle gebeden in zich bergt, staat: ‘vergeef ons onze schuld, gelijk ook wij vergeven aan onze schuldenaren.’ Jezus legt ons woorden in de mond die ons doen vragen om vergeving en die ons aanzetten tot vergeving. Gebed is dus zeker niet alleen zijn met God en je eigen straat schoon vegen. Gebed tracht thuis te zijn bij God, maar dat kan als je eveneens thuis bent bij alle mensen. God wil ons graag in Zijn armen sluiten, maar vraagt dat wij onze medemensen in liefde opnemen. Bidden blijft een uitdaging, iedere keer is het weer opnieuw beginnen.