Iedere dag lees ik de H. Mis. Om te worden wie ik ben. In Christus Naam, een man Gods voor de mensen. Deze week kwam er toen ik met de H. Mis al begonnen was een man binnen. Een pelgrim. Een jaar eerder was hij ook bij ons. ‘Toen sprak ik,’ zo zei hij mij na de mis, ‘met een Duitse mevrouw. Waar is ze? Voor haar ben ik gekomen. Zij had indruk op mij gemaakt. Ik sprak meer dan een uur met haar.’ Hij sprak over de vrouw waarover ik een ‘Woord van de Week’ heb geschreven. Ze was altijd bij ons in de H. Mis. Dat stukje gaf ik de titel mee: ‘Ik zal ze missen.’ Niet alleen ik mis haar, ook deze man miste haar op dit moment. Hem moest ik vertellen dat ze overleden was. Zo is het leven: geboren worden en sterven.

Mooi wel, dat ‘zwervers’, niet alleen door God gekend en gezocht worden, maar ook door hun medemensen.

 

Bisschop Hurkmans

Rector