Gelukkig kom je ze tegen. Mensen die trouw zijn. Hoe mooi is het even thuis te zijn in een gezin. In alles zie en proef je de trouw. Het is de basis van alles wat men doet en van alles wat gedaan moet worden. Niets valt weg. Niets gaat verloren. Iedereen wordt gezien en gewaardeerd. Dat doet trouw. Het geeft een fundament. Waar trouw is daar hoeft geen angst te zijn, geen twijfel. Trouw zijn is een grote kwaliteit en tegelijk ook een grote capaciteit. Je moet het kunnen. Er zijn mensen die het in hun leven niet al te best getroffen hebben. Door de tijd heen is bij hen het angstig zijn, sterker dan het vertrouw vol zijn. Angst maakt bang. Angst zaait twijfel. Angst zoekt een zekerheid die soms ten koste van mensen gaat. Ontrouw zijn moet soms wel voor angstige mensen. Angst is een bron van verdeeldheid, onzekerheid en van oneerlijk gedrag. Mensen die staan in de trouw willen dit niet zeggen. Ze weten dat het niet hun verdienste is. Ze hebben het in hun leven gekregen om te kunnen staan in de trouw. Als eerste van hun ouders. Maar ook van God. Mensen die angstig zijn zwijgen daar over. Soms niet eens bewust. Zij doen zich eerder zeker voor, betrouwbaar. Met de beste bedoelingen. Soms vallen ze door de mand. Het is jammer dat zij niet iets doen met hun angsten. Psychologen kunnen helpen. Maar ook in Christus kun je nieuw mens worden. Intensief met Hem omgaan in gebed zal de angst wegnemen en het vertrouwen doen groeien. Er zijn mensen die zo leven. Ook onder ons. Het is natuurlijk niemand kwalijk te nemen wanneer angsten in zijn of haar leven domineren. Je hebt er geen schuld aan. Wel blijft een mens verantwoordelijk over hoe er mee om te gaan. Er is altijd ruimte om de beste weg te kiezen.

Bisschop Antoon Hurkmans
Rector van de Friezenkerk in Rome
ahurkmans@bisdomdenbosch.nl