Het is niet voorbij. In Nederland loopt het aantal besmettingen snel op. De zomer, de vakantie, het lang thuis moeten blijven, spoort de mensen aan om er op uit te trekken. Er ontstaan nieuwe haarden. Er is nog enige controle, maar die lijkt meer en meer haar grenzen te bereiken. Er is niet voldoende personeel en de medewerking aan het contactonderzoek neemt af. In België is het niet veel anders dan in ons land. En dan lijkt Europa, ook al zijn er grote gebieden oranje gekleurd, er nog goed af te komen. America, Latijns America en India worden nog harder getroffen.

Met alle verstandige maatregelen in de richting van de pandemie en van de economie weten we niet waar dit alles toe leidt. Blijven vertrouwen is een eerste goede grondhouding. Met schrik en paniek bereik je niets. Verder zullen politici, economen, filosofen en theologen de tekenen van de tijd opnieuw moeten verstaan en duiden. Ongetwijfeld stoten we op grenzen en komen we bij tal van nieuwe mogelijkheden. De post Corona tijd zal een andere tijd zijn. Mij komt voor dat er een nieuw evenwicht moet komen tussen worden en zijn. Worden zou ik typeren als veranderen en Zijn als bij de bron zijn. Tot jezelf komen. Zijn wie je bent. Het is het fundament om zinvol te kunnen veranderen. Dit kan politiek, economisch, en naar landen en volkeren gedacht worden. Heeft de wederopbouw na de oorlog en het neoliberalisme niet te veel alleen het veranderen in beeld gebracht?

Ieder heeft ook een persoonlijke verantwoordelijkheid tegenover deze Pandemie. Die moet je nemen. Je niet Laten aansturen door angst, maar met verstand beslissingen nemen. Na wat weerstand te hebben overwonnen kom ik tot de overtuiging dat thuisblijven nu van groot belang is. Te veel mensen komen samen. Dan is het beter dat de mensen die daartoe in de gelegenheid zijn terughoudend zijn in weg gaan en in reizen. Moet je nog gaan vliegen als je bij de risicogroep hoort? Niet doen denk ik als het niet echt nodig is.

Bisschop Antoon Hurkmans
Rector van de Friezenkerk in Rome
ahurkmans@bisdomdenbosch.nl