Wat doe je met iemand die bij zijn vorige twee bezoeken aan Rome jaren geleden, mede vanwege zijn homoseksualiteit, altijd het Vaticaan heeft vermeden? Het was programmamaker Wilfred Kemp die schrijver en columnist Stephan Sanders recent – en dus voor het eerst – meenam naar het katholieke hart van Rome. Pasen in Rome is te zien op zaterdag 8 april om 22:30 uur en op zondag 9 april om 12.25 uur, na Urbi et Orbi, bij KRO-NCRV op NPO 2.

De Amsterdamse schrijver Sanders is zeven jaar geleden weer tot geloof gekomen. ‘’Het was voor hem als 15-jarige makkelijker als homoseksueel uit de kast te komen dan als gelovige,’’ vertelt Kemp. ‘’Hij voelde destijds een enorme schaamte, waardoor er ook een afkeer tegen bijvoorbeeld het Vaticaan was. Toen Stephan in 2016 het geloof weer hervond, wilde hij niet weer terug naar dat 15-jarig jongetje vol schaamte.’’

Inmiddels is de 61-jarige schrijver getrouwd met een man, ook al blijft dat een issue in de katholieke kerk. ,,Ik ben met hem naar de heilige Sebastiaan gegaan, een icoon voor homoseksuelen. Stephan vertelde daar dat toen hij jong was zijn homoseksualiteit voor hem allesbepalend was. Nu vindt hij het bijna niet de moeite waard om het over te hebben. Het is geen breekpunt meer. Het gaat om belangrijker zaken zoals genade, Gods onvoorwaardelijks liefde en barmhartigheid.’’

Het bezoek aan het Vaticaan bleek voor Sanders niet zo imposant als wellicht gedacht. ‘’We mogen in de Sint Pieter helaas niet filmen, maar het was eigenlijk te veel van alles. Hij werd, en dat begrijp ik, té overdonderd. De plek van de vespers bij de benedictijnen deed hem bijvoorbeeld meer.’’

De vanzelfsprekendheid van het geloof in Rome deed Sanders veel. Kemp: ‘’Hij zag daar dat het geloof gewoon een onderdeel van het leven was. Dat priesters en nonnen voorbijkomen en het normaal wordt geacht. Terwijl in Nederland religie vaak achter de voordeur blijft. Die vanzelfsprekendheid van geloof in Rome vond hij een weldaad.’’

”Het was voor hem als 15-jarige makkelijker als homoseksueel uit de kast te komen dan als gelovige”

Hoewel Kemp Pasen zelf in de Friezenkerk viert, heeft hij Sanders de kerk niet laten zien. Lachend: ‘’Dat heb ik de vorige keer met zangeres Francis van Broekhuizen wel gedaan, dat kan helaas niet elke keer.’’ Het gesprek met Sanders was op vele punten herkenbaar voor Kemp, vertelt hij. Ik vroeg hem op het laatst of hij nog denkt dat het goed komt tussen de kerk en de homoseksuele gemeenschap. Weet je wat hij zei? ‘De wereldkerk is een moederkerk. Ik ben een zoon. En tussen moeder en zoon komt het altijd goed, al duurt het 200 jaar.’’’

Pasen in Rome met Stephan Sanders is te zien op zaterdag 8 april om 22:30 uur en op zondag 9 april om 12.25 uur, na Urbi et Orbi, bij KRO-NCRV op NPO 2.