Wie niet sterk is moet slim zijn. Al vlug weten mensen waar Abraham de monstert haalt. De weg vinden in het leven is niet altijd makkelijk. En toch, jong en oud weten snel waar iets te krijgen valt, hoe je vlug wat kunt verdienen, hoe je mensen voor je karretje moet spannen. Nood lijden is niet nodig. Met enige handigheid valt het nodige te bereiken. En, als het begin gemaakt is, gaat het steeds makkelijker. Waar geld is daar wil het zijn. Het stroom, zo lijkt het, naar vaste plaatsen. De rijken worden steeds rijker.

Hier ligt op een bepaalde manier een slimme levenshouding aan ten grondslag. Wel ontvangen, maar niet uitgeven. Arm leven om rijk te worden. Je laten helpen door rijke mensen. Altijd alles berekenen. Wat is mijn voordeel als ik dit doe? Wat win ik als ik dat laat? Nooit impulsief beslissen. Dat kan je geld kosten. Nee, altijd alles berekenen. Mensen die, door de hebzucht, zo bezig zijn worden onmogelijke mensen voor anderen en voor zichzelf. Geld is de norm en dat maakt ongelukkig.

Je leven gaat pas stromen als je hebt geleerd weg te geven en te ontvangen. Hoe meer je leert jezelf weg te geven hoe meer je levenskwaliteiten terugkrijgt. Dankbaarheid. Liefde. Tijd en oprecht aandacht. Zorg. En als het nodig is geld. Wanneer je in dankbaarheid kunt ontvangen wat uit een vrij mensenhart naar je toestroomt dan geef je in dit ontvangen weer veel leven terug aan de schenker.

Geven en ontvangen van leven, van goedheid en van liefde heeft te maken met vrijheid. Het heeft te maken met zaken die je zelf gekregen hebt. Op dit niveau kunnen we over God denken. Kunnen we aanvoelen wat God is. In liefde heeft Hij ons als eerste liefde, goedheid en leven gegeven. Hij is de eerst Bron. Hij is de schepper.

Mensen die berekenen zijn eigenlijk arm. Mensen die geven en ontvangen staan rijk in het leven.

Bisschop Antoon Hurkmans
Rector van de Friezenkerk in Rome
ahurkmans@bisdomdenbosch.nl