Zo af en toe krijg je een buitenkans die je niet moet laten schieten. Dat dacht datajournalist Eva Meesterberends (39) van KRO-NCRV toen ze in het mediagebouw van de omroep een brief zag hangen met de vraag om helpende handjes. De helpende handjes bleken nodig te zijn bij het opzetten van de bloemen en het neerzetten van de bollen op het Romeinse Sint-Pietersplein voor de Heilige Mis tijdens Pasen 2024. ‘Ik twijfelde,’ zegt de van oorsprong Groningse dame. ‘Ik ben niet gelovig, mijn ouders zijn wel protestants opgevoed. Ik wilde wel, maar ik wilde niet een plekje innemen van een collega die wel gelovig en katholiek is. Tóch bleef ik erg benieuwd naar hoe het er aan toe zou gaan op het plein.’ Eva trok de stoute schoenen aan, reageerde, en werd uitgekozen.

Door presentator Wilfred Kemp kreeg Eva met nog vier collega’s van de omroep een mini-college ‘Bloemen tijdens Pasen’. Eva weet nu een beetje wat ze in Rome kan verwachten, maar toch niet helemaal. ‘Ik weet dat we moeten helpen om de bloemen neer te zetten. Ik weet dat we vroeg op moeten staan om dit samen met de kwekers te doen en dat er een dagindeling is. En ik weet, dat als alles goed gaat, we mogelijk de paus een handje mogen schudden.’

Sfeer
Dat zorgde bij Eva nog wel voor wat kledingstress. ‘Want wat doe je aan voor de paus? Ik begreep dat de dresscode tenue de ville is, maar ik zie het daar wel. Ik heb een net pak en een jurk mee.’ Het meest benieuwd is Eva nog wel naar de sfeer op het Sint-Pietersplein. ‘Is het veel ceremonieel gedoe en krampachtig, of is het juist heel gezellig en feestelijk? Pasen is natuurlijk het feestelijkste feest dat we hebben. Daar ben ik benieuwd naar.’

Al blijft het surreëel, dat ze mee mag helpen. ‘Je komt toch op een plek waar misschien wel veel mensen zouden willen zijn, maar niet mogen komen. Je loopt rond met een accreditatie en werkt aan de bloemen waar mensen vaak aan denken als ze het over de paus hebben. Ik ga het zien. Ik heb er vooral heel veel zin in.’

Zondag, op Eerste Paasdag, biedt rector Antoine Bodar namens de Friezenkerk de bloemenweelde officieel aan.

Op Eerste Paasdag, zondag 31 maart 2024, wordt de Heilige Mis vanuit Rome uitgezonden door KRO-NCRV, vanaf 09:50 uur op NPO 2. Tussen de Hoogmis en het ‘Urbi et Orbi’ (11:00 – 12:00 uur), is er een reportage over de voorbereidingsperiode in Nederland tot aan het realiseren van de bloemenpracht op het Sint-Pietersplein.